Популярни публикации

Василики, о. Лефкада


6-9 Май 2010, Гергьовден

Разтояние от София: 700 km

Време за пътуване: 9 h Маршрут

Първи плаж за годината


Впечатления:

Пътят - дълъг, но след излизането от България, приятен, в по-голямата част магистрала. Таксите са минимални + един подводен тунел, който спестява доста километри. До отсрова се преминава по въртящсе понтонен мост, т.е. няма загоуба на време и пари заради ферибот. Избрахме различен маршрут на отиване и навръщане. На самия остров има прекрасни места и гледки. Морето е с уникален синьо-зелен цвят.

Мястото - залив ограден от планини. Морето е спокойно, безлюдно, водата прозрачна. Ставаше за къпане, но не за разглезени госпожици, въпреки че дъщеря ми влиза без неопрен. Плажа е посипан с камъни заради вятъра, но навътре в морето е пясък. Въпреки това аз успях да уцеля и настъпя морски таралеж. Който го е правил знае за неприятните последствия. В това време на годината почти няма хора, освен многото българи които се бяха възползвали от дългия уикенд.

На плажа има няколко бази за ветроходство, сърф и други водни спортове. Основно са английски и добре оборудвани. Ние не се възползвахме от тяхните услуги, тъй като всичко си носехме. Тъкъмите оставяхме направо на брега до кемпера - безопасно е.

Спота наистина е уникален. Затворен залив, в противоположния на селото край без вълни, по средата чоп. Вятъра е сайдшор, т.е. тигели се правят от и към брега. Раздухва след обяд или надвечер, естественно понеже е термика, само при стабилно слънчево време. Има постоянно наблюдение от вишката и при нужда оказват помощ, доколкото разбрах дори безплатно. Близо е до селото, което е допълнителна екстра за несърфистите. Единстеното ми опасение е, че през високия сезон става пренаселено.

Развлечения освен водните:

  • Вкусна храна - местата за пазаруване и кръчмите са достатъчно. Прясна риба може да се купи от рибарите на пристанището;
  • Риболов - ловяха направо на плажа и дори хващаха ципури, лавраци и други дребосъци. В устията на няколкото рекички, които се вливаха в морето гъмжи от иларии, но никой освен нас не интересуваше от тях;
  • ATV (20 евро на ден);
  • От пристанището може да се хване ферибот за съседните острови.

Общото мнение след завръщането беше за успешна, въпреки и много кратка почивка. Взимайки впредвид дългия преход можеби са неоходими поне 5 чисти дена за пълен релакс.

Links:

Lefkada in Wikipedia

http://www.clubvass.com/

Прогноза/windfinder/lefkas_lefkada

Прогноза/siptic.bg/Левкада

Web album