Популярни публикации

о. Лимнос, Гърция


Моя първи истински сърфистки спот беше на о. Лимнос. Естествено първите впечатления са най-ярки и трайни, но мястото е наистина добро. Не предполагах, че толкова близо до София се намира края на света. Диво, безлюдно, неразвалено от цивилизацията място. Рай за любителите на свободното къмпингуване.

До острова се стига с ферибот. Най-удобна е линията Кавала-Мирина. Пътува се около 4 часа. Плаща се на превозно средство + човек. За кемпер последния път платихме 90 евро в едната посока + по 15 евро на калпак. От София до Кавала още 300 км и 4-5 часа. Може да се мине през Гоце Делчев за да се избегне трафика.

Мирина е главния град и основно пристанище на острова. На няколоко километра встрани от тук цивилизацията свършва и не лъха на организиран туризъм. Пресичаме острова на изток и достигаме до Мудрос, втория по голмина град и също пристанище. Разположен е в края на дълбок и затворен залив. По време на войните е бил база на немци, австралийци, турци, венецианци, византийци, гърци. Самия остров е на стратегическо място, в центъра на Егейско море. От него в ясно време се вижда планината Атон на запад, подхода към Дарданелите на изток, острвите Самотраки и Имрос (Гьокчеада) на север. И сега е пълно с военни бази. Недалеч е и летището.

На пристанището хотела е скромен, без особени екстри. Но за нас не той е основната атракция. Цената в края на Септември беше 25 Евро за двойна стая. Ресторанта към него е добър. В града има магазини, банкомати и вкусна баничарница.

Нашата цел, Keros Beach, е на 9 километра. В близкото до него село също има места за спане. Терен за палатки и каравани също дал бог. Залива е дълъг няколко километра. Няма сгради с изключение на някоя друга съборетина. Местността е под защита от НАТУРА 2000. Сърф-спота е наистина идеален. Вятъра духа сайдшор. В северната част водата е гладка, а южната е за любителите на вълни. Има две училища, българско и гръцко. Повече информация можете да получите от линковете в тази публикация.

На острова има още 2 известни спота:

  • Gomati Beach, място за любители на големите вълни.

Като за първо посещение беше интересно да пообиколим острова. Разгледахме източната и южната му част. На юг постепенно преминава в пустиня поркрита с ниски, гъсти непроходими бодливи храсти, идеално убежище за дивеча. През цялот време зайци пресичаха пътя, а ята яребици се вдигаха ту отляво, ту отдясно. По черен, но добре поддържан път се прибрахме в Мудрос. Колата придоби защитен цвят Сахара.

Като казах яребици, да разкажа и за това. Другата сериозна група на острова бяха ловците. Специално оборудвани пикапи и джипове с ловжии и кучета-птичари сновяха навсякъде. Дивечът тук явно няма естествени врагове и се чувства комфортно, с изключение на ловния сезон. Имаше го наистина в изобилие. За съжаление не носехме пушките.


Други интересни връзки: